zöldülő szerkesztő

A kérdés az, hogy reggelente az íróasztalunkhoz ülve borongunk egy újabb elolvadt gleccser miatt, vagy illatos erdőben sétálva azon töprengünk, mi legyen az újabb társadalmi missziónk.

(Katie Patrick)

MIÉRT ZÖLDÜL EGY SZERKESZTŐ?

Nem az a célom, hogy lelkiismeretfurdalást keltsek benned. Az sem célom, hogy környezettudatosabbnak tüntessem fel magam, mint amilyen valójában vagyok. Azt szeretném, ha képet nyújthatnék a jelenlegi hazai lehetőségekről, ha bekerülne egyáltalán az írói és a kiadói közbeszédbe, hogy már ma is vannak lehetőségeink ezen a téren, és együtt törnénk a fejünket, hogyan lehet ezeket a lehetőségeket kihasználni, hogyan tehetnénk mi is, így együtt valamit otthonunkért, a Földért.

 

HOGYAN ZÖLDÜL EGY SZERKESZTŐ?

Ha én gondozom a könyved szövegét, a megjelenéskor a MyForest segítségével ültetek egy fát a projekted tiszteletére. A MyForest egy hazai mozgalom, amely összekapcsolja mindazokat, akik fák ültetésével szeretnének hozzájárulni a Föld gyógyításához, és a globális éghajlatváltozás mérsékléséhez. Van, aki földterületet, vagy pénzt adományoz a facsemeték vásárlásához, míg mások segítenek elültetni, vagy gondozni azokat.

A fádról tanúsítványt is kapsz, amellyel szabadidődben akár meg is látogathatod a csemetédet, vagy bármelyik MyForest-erdőt. Ha te is szívesen támogatnád ezt a kezdeményezést, itt teheted meg.

i

Nem nyomtatom ki feleslegesen a művedet. A javításokat nagyrészt elektronikusan végzem. Tudom, hogy sokan úgy tartják, hogy papíron jobban kiütköznek a hibák, és arra biztatnak, hogy nyomtass, de gondolj bele: hány változatban készül el a műved, mennyi papírt használsz el feleslegesen, ami a végén egyszerűen a kukában landol? Inkább végigolvasom még egyszer, hogy ne legyen benne hiba.

Igyekszem beszámolni a hazai (és külföldi) jó gyakorlatokról, úttörő kezdeményezésekről, környezetbarát módon megjelent és/vagy terjesztett könyvekről – akkor is, ha nem az én ügyfeleim tollából születtek. A blogon a továbbiakban „Környezetbarát könyvkiadás” kategóriában találhatsz erről híreket, cikkeket, hasznos információkat.

l

Nem fogom azonnal lecserélni a meglévő, még nem zöld irodaszereimet (azért a jegyzeteléshez és néha a javításokhoz is használok papírt, kihúzófilcet, tollat stb.). Miért nem? Mert arra jutottam, hogy ha már legyártották, és én megvettem őket, nagyobb környezetszennyezés lenne mindent kidobni és újra cserélni, mint szépen elhasználni őket, és azután váltani a környezetbarát alternatívákra. Ez utóbbiakat viszont folyamatosan keresem, és amint a régi irodaszerek elfogytak, be is szerzem őket, ügyelve arra, hogy csak az igazán szükséges dolgokat vásároljam meg.

A fenti gondolatmenetet követve egyelőre zöld „kütyüt” sem fogok vásárolni, viszont nagy erőkkel kutatok bizonyítottan „zöld” (megújuló energiával működő) tárhely után, és igyekszem zöldíteni a weboldalamat is.

A tapasztalataimról, próbálkozásaimról hírt is adok majd időnként a blogomban, a „Zöldülő szerkesztő” kategóriában. Remélem, hogy ezek a tapasztalatok a segítségedre lesznek, ha úgy döntesz, hogy nemcsak a gondolataiddal, hanem a cselekedeteiddel is szeretnéd befolyásolni a világ eseményeit, folyamatait.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Tudsz egy jó kezdeményezésről? Van egy ötleted?