NaNoWriMo? Preptóber?

Ha már hosszabb ideje mozogsz írós körökben, akkor bizonyára nem ismeretlenek számodra a fenti fogalmak. Ha azonban csak mostanában fedezed fel ezt a közeget, akkor könnyen lehetséges, hogy úgy érzed magad, mint én, az egyetem első évfolyamán, amikor kinyitottam az állattan könyvemet (az eredeti végzettségem agrármérnök 😊); az „és” és „vagy” szavak kivételével semmit sem értettem, mert minden egyéb latinul szerepelt benne.

Tekintsük át együtt, hogy mit is takarnak ezek a kifejezések, és hogyan hasznosíthatod őket, ha írni szeretnél.

Novemberben, a National Novel Writing Month (azaz a Nemzeti Regényíró Hónap, röviden: NaNoWriMo) keretében az írók világszerte 50 000 szót próbálnak megírni, mindössze 30 nap leforgása alatt. A kihívás, amint azt a neve is mutatja, eredetileg regényíróknak szólt, de az utóbbi években számos, nem fikcióval foglalkozó író, szakkönyvíró is csatlakozott már.

50 000 szó az sok, igaz? Ha átlagosan 6 karakterrel számolunk szavanként, akkor 300 000 karakter, azaz egy átlagos terjedelmű regény, vagy egy combosabb szakértői könyv.

Mire jó a NaNoWriMo?

Attól függ, hogy mennyire vagy gyakorlott író, illetve attól, hogy milyen céljaid vannak. Kezdő íróként kihívás lehet számodra, hogy rendszeresen írj. Az írás ad-hoc jelleggel működhet nálad, pedig ahhoz, hogy fejlődj, hogy egyre jobb minőségű szöveg kerüljön ki a kezeid közül, fontos a mennyiségi alkotás is – ugyanis az a készségünk fejlődik erősebben, amit rendszeresen használunk.

Ha már haladó szinten írsz, és van egy jó regényötlet a tarsolyodban, akkor az okozhat fejtörést számodra, hogyan találd meg a megírásához szükséges alkalmat és időt.

A NaNoWriMo-lázadók

Ez kicsit úgy hangzik, mint egy Star Wars-rész címe, ugye? Nem muszáj regényt írnod a NaNoWriMo alatt. A NaNoWriMo-lázadók (Rebels) olyan írók, akik a maguk módján veszik fel a kesztyűt: pl. minden nap naplót írnak, folytatják-átdolgozzák a regényüket (tehát nem a nulláról indulnak), ötletelnek, memoárt vagy szakértői könyvet írnak, vagy egyszerűen ún. writing promptokat fejtenek ki (a writing prompt egy rövid helyzet-, táj- stb. leírás, amelynek az a célja, hogy beindítsa a fantáziádat, és kreatív írásra ösztönözzön). Akkor sem kell rosszul érezned magad, ha neked nem az a célod, hogy 50 000 szót írj, hanem az, hogy kevesebbet, de azt rendszeresen. A lehetőségek tárháza tehát végtelen!

Ha csatlakozol, a NaNoWrimo segíthet abban, hogy végre rávedd magad az írásra, a rendszeres munkára, hogy kialakítsd az írásrutinodat, és segíthet abban is, hogy elengedd a maximalizmusodat, a túlzott elvárásokat és végre ÍRJ!

Felkészülés nélkül azonban nagyon nehéz teljesíteni ezt a kihívást.

Hogy miért? Mert ha nem tervezel előre, akkor könnyen előfordulhat, hogy ott állsz (illetve ülsz) a gép előtt, és azon gondolkodsz, hogy „mit is írjak”, ahelyett, hogy azon törnéd a fejed, „hogyan”. 

De van egy kiváló lehetőséged arra, hogy felkészülj a kihívásra: a Preptóber.

Mi az a Preptóber?

Ha eldöntötted, hogy csatlakozol, a Preptóber, vagyis az októberi hónap kiváló alkalmat kínál számodra, hogy felkészülj a NaNoWriMóra. Ebben az időszakban már elkezdheted megtervezni a könyved felépítését, megalkotni a cselekményt, kidolgozni a karaktereket, meghatározni a fő konfliktust stb.

Ha felkészülsz, nagyobb önbizalommal és hatékonyabban vághatsz neki a novemberi kihívásnak.

Íme, néhány tipp a hatékony Preptóberhez:

  1. Készíts cselekvési tervet!

Döntsd el, mi lesz az írói célod, és min fogsz dolgozni a NaNowriMo során!

Ha könyvet írsz majd, kezdd el megtervezni a történetedet. Gondolkodj el azon, mi lehet a cselekmény kezdőpontja, mi okozza a konfliktust, és mik lehetnek a történet fordulópontjai és mi lehet a megnyugtató(?) lezárás! Milyen a főhősöd, és a többi fontos karakter? Minél több dolgot gondolsz át, annál könnyebb lesz az írás folyamata. Inspirációként gyűjthetsz képeket – használhatsz Pinterest-táblákat, vagy a Canvát is.

Ha lázadó leszel, készülj érdekes promptokkal, vagy szedd össze és rendszerezd a már rendelkezésre álló anyagaidat!

  1. Végezz kutatást, ha szükséges!

Ha a könyved speciális ismereteket vagy kutatást igényel, az október a megfelelő idő arra, hogy felkészülj. Gyűjts be minél több információt, és készíts jegyzeteket! Egy alaposabb kutatáshoz (pl. történelmi regények vagy speciális szaktudást igénylő területek esetén) valószínűleg nem lesz elég ennyi idő, de ha időben elkezded az információgyűjtést, legalább némi fogalmad lesz a kérdéses korról vagy területről.

  1. Naplózd a céljaidat!

Hozz létre szótáblázatot vagy tervet, hogy hány szót kell írnod naponta a NaNoWriMo során! Ez segíthet abban, hogy tartsd magad a célodhoz és ne hagyd, hogy az írás nehézségei elbizonytalanítsanak.

  1. Találj egy jó közösséget!

Vegyél részt írói közösségi csoportokban vagy fórumokon, ahol megoszthatod más írókkal a tapasztalataidat és ötleteidet. A többiektől érkező inspiráció és támogatás sokat segíthet az írás során.

Készülj fel a kihívásra!

A Preptóber az az időszak, amikor felkészülhetsz a NaNoWriMo izgalmas és intenzív hónapjára. Ne hagyd ki ezt az alkalmat! Ha alaposan előkészülsz, könnyebben megbirkózhatsz akár az 50 000 szavas céllal is, és élvezheted az írás folyamatát.

Ha további információkat és segítséget szeretnél tőlem, iratkozz fel az ingyenes Szövegmentor Hírlevélre!

Készen állsz az írói kihívásra? Csak pár nap van hátra a Preptóberből, szóval ne habozz; kezdj el tervezni és készülni a NaNoWriMóra!

Sok sikert! 😊