Vándor Várhegyi Ibolyával egy Facebook-csoportban “találkoztam”, ahol éppen lelkesen toborzott írótársakat készülő gyermeklapjához. Beszélgetésünkből közös munka kerekedett, amelynek eredményeképpen az elmúlt hónapokban több gyönyörű gyermekmesét és -verset szerkeszthettem és korrektúrázhattam. Ez két okból is nagy öröm nekem: az egyik, hogy két kisfiam van, és mindkettő a lap célzott korosztályába tartozik, a másik pedig az, hogy a lap ingyenesen letölthető az internetről, így azok számára is hozzáférhető, akiknek másképpen nem lenne lehetőségük jó minőségű gyermekirodalmi folyóirathoz jutni. 

Ibolyával a lapról beszélgettünk: hogyan alakultak a dolgok az ötlettől egészen a megjelenésig.

 

Hogyan, miért merült fel benned, hogy internetes gyereklapot indíts? Mi volt az álmod, mi a célod ezzel?

Vándor Várhegyi Ibolya: 2011 óta álmodoztam egy internetes gyereklapról, de valahogy nem jött össze. A Pinky Manó Birodalmának a megjelenésében nagy szerepet játszott a mostani járvány. Sajnos ebben az évben a könyvkiadók még az eddigi éveknél is rosszabbul mennek, és bizony ez alól nem kivétel a Corvin kiadó sem, amelynek eddig dolgoztam. Mivel a kiadó új könyveket nem tervez megjelentetni a közeljövőben, ha nem javul a helyzet,  úgy éreztem, hogy valamit tennem kell: egyrészt a gyerekekért, akik nem juthatnak hozzá friss újságokhoz, másrészt saját magamért is. Egy író, akinek nem jelenik meg sehol a munkája, megszűnik létezni, mint író. Az újság ötlete abban is segített, hogy eltereljem a figyelmemet a járványról. Aztán ott vannak azok a hátrányos helyzetben élő gyerekek, akiknek nem jut újságvásárlásra pénz, de van egy telefonjuk, amelyen megnézhetnek, elolvashatnak egy online lapot. Bár az online újság nem olyan, mint a nyomtatott újság, mert ha el akarod végezni a benne lévő feladatokat, akkor ki kell azokat nyomtatni. De gondolom, ebben a gyerekek segítségére jöhetnek az óvónénik és tanító nénik, vagy szülők, nagyszülők, esetleg ismerősök, akik kinyomtathatják a gyerekek számára a feladatlapokat.

Miért gondolod, hogy a széles körben hozzáférhető ingyenes tartalmak világában szükség van egy ilyen jellegű gyermekújságra?

Vándor Várhegyi Ibolya: Tudom, hogy sokféle ingyenes lap, írás jelenik meg a világhálón, de én még egy ilyen ingyenes online lappal, mint amit én készítek, nem találkoztam.

Mesélj, kérlek az (írói) összefogásról, amely létrehozta a lapot! Hogyan találkoztatok, hogyan jött létre az együttműködés?

Vándor Várhegyi Ibolya: Egyelőre csak négyen vagyunk magyar írók, akiknek az írásai megjelennek a lapban, valamint meg kell említenem a te kedves segítségedet is, hiszen nélküled nem lenne teljes és helyes a lap. Remélem, hogy az idő teltével, más mesélő, verselő írók is csatlakozni fognak hozzánk, még akkor is, ha írásaikért csak a gyermekszemek ragyogása a fizetség. Rajtam kívül két tehetséges írónak, Bódai-Sós Juditnak és Kőszegi-Arbeiter Anitának a munkája jelent meg eddig az újságban.  A harmadik író, Domokos Anna felajánlott munkája a lap következő számában fog megjelenni. Ő a nagyobb gyermekek számára ír gyönyörű meséket. Ezekkel a kedves írókkal egy Facebook-csoportban találkoztam, úgy, ahogy veled is. Feltettem egy hirdetést, és felkértem a mesélő, verselő írókat, hogy csatlakozzanak munkájukkal a laphoz.

Kiknek (milyen korosztálynak) szól a Pinky Manó Birodalma?

Vándor Várhegyi Ibolya: A Pinky Manó Birodalma a 3–10 éves gyerekek korosztályához szól, de szerintem a meséket, verseket kedvelő felnőttek is szívesen fogják olvasni. Bár nem mindenki szereti beismerni, de a felnőttek szívében is ott lapul elrejtve még a gyermek.

Mit szeretnél elérni, milyen üzenetet továbbítanál a gyerekeknek?

Vándor Várhegyi Ibolya: Mit szeretnék elérni? Először azt, hogy minél több gyermekhez eljusson a lap, azután pedig azt, hogy megkedveljék, és olvassák is azt. Ne úgy nézzenek a Pinky Manó Birodalmára, mint egy kötelező, unalmas olvasmányra, hanem úgy, mint egy játékos kikapcsolódásra, amelyből tanulni is lehet.

Üzenetem pedig az, hogy: olvassatok gyerekek, mert csak így lehettek igazán okosak! Csak így fogtok megtanulni szépen, választékosan beszélni, és csak így gazdagíthatjátok tovább ti is ezt a szép magyar nyelvet.

Milyen nehézségekkel szembesültél a lap készítése során? 

Vándor Várhegyi Ibolya: Nehézségekről nem nagyon beszélhetek, hiszen rövid idő alatt, elég könnyen, szépen összeállt minden. Szeptemberben kigondoltam a lapot és októberben már meg is jelent az első szám.

Te nem csak ötletgazdaként, hanem íróként is részt veszel a magazin elkészítésében. Ebben a minőségedben milyen élmény volt a szerkesztés?

Vándor Várhegyi Ibolya: Nagyon szeretem a munkámat, ezért nem esik nehezemre se az írás, se az illusztrálás se a szerkesztés. A szerkesztésről még annyit, hogy nem ez az első dolog, amit szerkesztek, hiszen nem egy idegen írónak állítottam össze nyomtatásra kész könyvet. És persze, kimondhatatlan érzés látni a munkád eredményét.

Milyen visszajelzések érkeztek a kiadványról?

Vándor Várhegyi Ibolya: Az eddigi visszajelzések mind azt mutatják, hogy a lap tetszik. Azt nem tudom hányan töltötték le, mert nem sikerült a letöltésszámlálót működőképessé tenni, bár megpróbáltam. Csak azt mutatta a számláló, hogy a lap első számát letöltötték Magyarországon, Romániában, Amerikában, Kanadában, Angliában és Ausztráliában is.

Mik a jövőbeli terveid Pinky Manó Birodalmával kapcsolatban?

Vándor Várhegyi Ibolya:  Nagyon szeretném, ha a lap beválna, tényleg sikeres lenne, annyira, hogy idővel esetleg egy kiadó, befektető, vagy szponzor felfigyelne rá, és segítene ki is nyomtatni, hogy ne csak online jelenjen meg, hanem nyomtatott formában is. Sajnos én a nyomtatáshoz nem tudok semmiféleképp sem hozzájárulni, mert nincs hozzá anyagi lehetőségem. De örülök annak, hogy sikerült ezt az online változatot is létrehoznom.

 Remélem, hogy így lesz, és sikerül szponzort találnod. Sok sikert és lelkes olvasókat kívánok a Pinky Manó Birodalmának!

 A lap első és második száma a linkekre kattintva tölthető le.

 

PORTRÉ

1991 óta íróként, illusztrátorként és szerkesztőként dolgozik. Több mint 50 könyve jelent meg Romániában, egy pár Magyarországon, valamint könyveket illusztrált amerikai, kanadai és angliai szerzőknek. 2016 és 2018 között nemzetközi versenyeken vett részt Japánban, ahol 7 díjat nyert. A “Kőrózsák” című meséjét 2018 óta sikeresen játsszák a Dévai Művészeti Színház színészei.

2020 októberétől magyar és román nyelven adja ki a Pinky Manó Birodalma című ingyenes online folyóiratot, hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Vándor Várhegyi Ibolya (Violet V. Vandor)

főszerkesztő, Pinky Manó Birodalma c. gyermekújság